Τα μελομακάρονα της γιαγιάς

IMG_20171210_190411_resized_20171213_114835941

Το Σάββατο που μας πέρασε είχα την τύχη να βρεθώ παρέα με την Ελένη και τη γιαγιά της Νίτσα και να κάνουμε τα πρώτα μας μελομακάρονα. Η γιαγιά Νίτσα ξακουστή μαγείρισσα, αποφάσισε να κάνει γύρω στα 200 κομμάτια μελομακάρονα, έτσι για να φτάσουν! Και έφτασαν για να μοιράσουμε σε όλο το μαχαλά! 

Όσοι λοιπόν είναι της τελευταίας στιγμής, οι περισσότεροι δηλαδή, είναι καλοδεχούμενοι να μοιραστούν μαζί μας αυτή την υπέροχη συνταγή, παραλλαγμένη όπως πάντα, λιγουλάκι από εμένα… Λίγο πιο πορτοκαλένια!

Συγγνώμη γιαγιά Νίτσα, αλλά δεν κρατήθηκα!

Υλικά (για 70  περίπου κομμάτια μετρίου μεγέθους)

  • 2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αλλά στην πραγματικότητα όσο πάρει!)
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 2 πρέζες κανέλα

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. νερό
  • 2 ξύλα κανέλας
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι

Do it

Πρόκειται για μία συνταγή που παίρνει λίγο χρόνο, αλλά αξίζει να μαζευτεί η οικογένεια και να γεμίσει το σπίτι μυρωδιές από κανέλα και γαρύφαλλο. 

Ξεκινώντας λοιπόν από τα υγρά υλικά: Παίρνεις μία λεκάνη μεγάλη και ρίχνεις τη ζάχαρη, το λάδι και τον χυμό και ανακατεύεις καλά με τα δυο σου τα χεράκια, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 

_MG_5664

Στη συνέχεια ρίχνεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά σιγά, πάντα ανακατεύοντας με τα χέρια. Η ζύμη θα πρέπει να είναι αρκετά στερεή για να πλάσεις τα μελομακάρονα, αλλά το ελαιόλαδο θα εξακολουθεί να βγαίνει. 

_MG_5689

Όταν πια έχεις γυμνάσει αρκετά τις μπουνίτσες σου στη ζύμη, στρώνεις λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και αρχίζεις να πλάθεις και να τοποθετείς τα μελομακάρονα. Τα ψήνεις στον αέρα στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά με μισή ώρα.

_MG_5697Το δεύτερο το βήμα: Σε μία κατσαρόλα ρίχνεις τα υλικά για το σιρόπι και αφού πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνεις τη φωτιά σε μέτρια και αφήνεις το σιρόπι να βράσει μέχρι να πήξει αρκετά.

IMG_20171210_184136_resized_20171213_114838694Εγώ κάνω την εξής διαδικασία για το σιρόπιασμα. Ψήνω τα μελομακάρονα τη μία μέρα και την επομένη φτιάχνω το σιρόπι. Το αφήνω λίγο να κρυώσει, λίγο όμως και αρχίζω να τσαλαβουτάω μέσα στην κατσαρόλα τα μελομακάρονα. Μία πάνω, μία κάτω και έξω το μελομακάρονο. Περίπου 2-3 δευτερόλεπτα μένει στο σιρόπι κάθε κομμάτι. Όχι παραπάνω, γιατί δεν μου αρέσουν τα παπαριασμένα γλυκά!

IMG_20171210_185312_resized_20171213_114835381Αν σου αρέσει το καρυδάκι, σπάς μερικά στο μπλέντερ ή στο χέρι και αφού σιροπιάσεις τα μελομακάρονα, τα χιονίζεις με λίγο από το χοντροσπασμένο καρύδι.

*ΤΙΠ1: Προσοχή! Πρέπει να αφήσεις κενά μεταξύ των μελομακάρονων στο ταψί για να μην κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο.

*ΤΙΠ2: Θα καταλάβεις πως το σιρόπι είναι έτοιμο όταν θα βυθίσεις ένα κουτάλι μέσα στην κατσαρόλα και δημιουργηθεί κόμπος πάνω στο κουτάλι. Μια παχιά σταγόνα που αργεί να πέσει κάτω, σαν να λέμε!

Bon apetit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s