Το κολοκύθι μου μέσα (σε πίτα!)

Άπαιχτο φύλλο κρατσανιστό, σπιτικό και χωριάτικο. Γλυκιά, κίτρινη, μυρωδάτη κολοκύθα του Φθινοπώρου. Κανέλα. Γαρύφαλλο. Μοσχοβόλισε το σπίτι μας. Το δικό σου?

Μία συνταγή ιδανική για ανθρώπους με ανεπτυγμένους γευστικούς κάλυκες! Μία συνταγή νηστίσιμη.

Υλικά για το φύλλο(για ένα μεγάλο ταψί)

  • 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1/2 ποτήρι ηλιέλαιο( 1/4 για το ζύμωμα και 1/4 για να ρίξεις πάνω στην πίτα ακριβώς πριν ψηθεί)
  • 2 σφηνάκια ξύδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι (προφανώς και είναι με το μάτι!)
  • φυτικό βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 1/2 κιλό κολοκύθα κίτρινη γλυκιά
  • 1 φλ. σταφίδες
  • 1 σφηνάκι κονιάκ για να μουλιάσουν οι σταφίδες
  • 4 κ.σ. μέλι
  • κανέλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. φρυγανιά

_MG_5712.CR2

Do it

_MG_5735Δεν πρόκειται να σε κακομάθω. Σου έχω άλλο άρθρο με όλες τις οδηγίες για το άνοιγμα του φύλλου, το σωστό το πρόστυχο! Τσέκαρε αν δεν το έχεις ήδη δεί.

Ανοίγω φύλλο

Εκεί όμως που θα επιμείνω και θα σε καθοδηγήσω είναι η γέμιση. Γιατί όσο απλή είναι, τόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει.

_MG_5716.CR2Το λοιπόν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Εγώ θα σου πω αυτόν που ξέρω από τη μαμά μου. 

Κόβεις το κολοκύθι σε χοντρά κομμάτια, τα στρώνεις σε ένα ταψί και τα ψήνεις σε δυνατή φωτιά για μία περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Όταν γίνει αυτό, τα αφήνεις να κρυώσουν καλά, βγάζεις τη φλούδα τους και το υπόλοιπο το βάζεις το μπλέντερ και το αλέθεις καλά. 

_MG_5744Το μείγμα αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κατευθείαν, μπορείς όμως και να το καταψύξεις για πολύ καιρό. Οπότε όταν είναι η εποχή της κολοκύθας, επανέλαβε αυτή τη διαδικασία μερικές φορές για να έχεις έτοιμη ψημένη κολοκύθα για όλο τον χρόνο.

Αν έχεις φρεσκοψημένη κολοκύθα, απλά την ανακατεύεις σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αφού κρυώσει βέβαια. Και την απλώνεις με μαεστρία ανάμεσα στα φύλλα.

Αν όχι, τότε τη βγάζεις από την κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ, τοποθετώντας τη σε ένα σουρωτήρι, ώστε στραγγίξει όσο γίνεται από τα υγρά της. Την επομένη, τη ζεσταίνεις σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ώστε να απορροφηθούν και τα υπόλοιπα υγρά της. Αφού γίνει αυτό, τη ρίχνεις σε ένα καθαρό μπολ για να μπορέσει να κρυώσει πιο γρήγορα και έπειτα την ανακατεύεις με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ακολούθως την αλοίφεις στο φύλλο το άπαιχτο που άνοιξες μόνος σου και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για μία περίπου ωρίτσα.

_MG_5749_MG_5754_MG_5764

Bon apetit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s