Lemony

IMG_20170924_192052Το ομολογώ. Το καλοκαίρι πέρασε. Τελείωσε βρε αδερφέ. Στην Φλώρινα τουλάχιστον, γιατί στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός είναι ένα τσικ πιο ανθρώπινος.
Αυτό όμως εμένα δεν με πτόησε από το να φτιάξω ένα γλυκό που τρώγεται όλο τον χρόνο, έχει όμως το χρώμα του καλοκαιριού. Το δικό μου λεμονογλυκό,ή λεμονοσουφλέ ή λεμονένιο ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Το οποίο γλυκό, εκτός των άλλων είναι και μαγικό! Καθώς ψήνεται δημιουργούνται 2 διαφορετικές υφές. Ήτοι, στη βάση του ψήνεται και γίνεται σαν παντεσπάνι, ενώ από τη μέση και πάνω είναι τρεμουλιαστό σαν κρεμούλα!

Magic things happen σαν να λέμε!
Τα υλικά λίγα, η συνταγή απλή, το άρωμα ξεσηκωτικό. Αν έχεις βαρεθεί τη σοκολάτα, ο δρόμος είναι ένας και είναι στρωμένος με λεμόνια!

Υλικά (για 7 μερίδες)

  • χυμός από μισό λεμόνι
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 2 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 3/4 της κούπας γάλα
  • 2/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 της κούπας ζάχαρη περασμένη από μπλέντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγη μαργαρίνη

Do it

IMG_20170924_174248Για τα μικρά γλυκά σουφλεδίνια μου χρησιμοποίησα μπολάκια ειδικά για σουφλέ, διαστάσεων 12×12εκ. Θα δείς τη φωτογραφία και θα καταλάβεις.  Αλοίφεις τα σκεύη με λίγη μαργαρίνη και τα βάζεις στη κατάψυξη για ένα τεταρτάκι να παγώσουν. Όταν τα βγάλεις τα πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη για να σιγουρευτείς ότι δεν θα κολλήσει το μείγμα.

Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις τους κρόκους, το γάλα, τη βανίλια και το χυμό και ανακατεύεις πολύ καλά με ένα σύρμα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά ρίχνεις στο μπολ το κοσκινισμένο αλεύρι, με τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύεις ξανά. Σε ένα άλλο στεγνό μπολ ρίχνεις τα ασπράδια και τα χτυπάς με το μίξερ, μέχρι να γίνουν μια σωστή μαρέγκα.

IMG_20170924_180252Ενώνεις τώρα τη μαρέγκα με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνοντας τη λίγο λίγο στο πρώτο μπολ και ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ. Ανακάτεψε όσο γίνεται λιγότερο. Το σουφλέ σου πρέπει να είναι καμαρωτό και φουσκωτό!

IMG_20170924_181550Τέλος, τοποθέτησε το μείγμα στα μπολάκια, γεμίζοντας τα μέχρι τα 3/4. Τοποθέτησε τα μπολάκια με τη σειρά τους σε ένα μεγάλο ταψί και ρίξε λίγο ζεστό νερό ώστε να το καλύψει μέχρι τη μέση περίπου. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 50 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα, κάνεις λίγη υπομονή μέχρι να κρυώσουν.  Μπορείς να τα ξεφορμάρεις ή να τα χαρείς μέσα από το σουφλεδομπόλ!

IMG_20170924_192356*ΤΙΠ1: Αν θέλεις η κάθε μερίδα να είναι μεγαλύτερη, χρησιμοποίησε μπολ αυξημένων διαστάσεων. Εγώ είπα να αρχίσω δίαιτα. Καταλαβαίνεις!
*ΤΙΠ2: Όταν ενώσεις τη μαρέγκα με τα υπόλοιπα υλικά θα δημιουργηθούν μερικά γρομπαλάκια. Μην σε ανησυχεί, θα λιώσουν στο ψήσιμο.
*ΤΙΠ3: Το γλυκάκι μπορεί να σερβιριστεί είτε ζεστό είτε χλιαρό, αλλά ακόμη και κρύο από το ψυγείο. Αν εσύ δεν κάνεις δίαιτα βάλε από δίπλα και μία μπάλα παγωτό βανίλια. Του πάει πολύ!

IMG_20170924_192150Bon apetit!

Πηγή: http://www.kouzinista.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s