Ανοίγω φύλλο

Τι μπορεί να κάνει μία κοριτσοπαρέα όταν μαζεύεται Σάββατο απόγευμα σε ένα σπίτι; Κάθε άλλη φυσιολογική παρέα θα έπινε καφέ. Εμείς αποφασίσαμε να ανοίξουμε φύλλο! Και τι φύλλο…. Χωριάτικο!

Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια ευγενική χορηγία της φίλης μου Νικολέτας, η οποία σαν ξακουστή μαγείρισσα που είναι, αποφάσισε να μοιραστεί λίγη από τη σοφία της μαζί μας! Είναι από τους πιο εύκολους και αποδεδειγμένα επιτυχημένους τρόπους για παρασκευή φύλλου! Όσοι είναι θαρραλέοι και θέλουν να το τολμήσουν ας διαβάσουν παρακάτω. Με δική τους ευθύνη!

IMG_3925

Υλικά για το φύλλο (για ένα μεγάλο ταψί)

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ. καλαμποκέλαιο

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 στήθος κοτόπουλου βρασμένο
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
  • 400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρή συσκευασία κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • 300 γρ. γκούντα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς για το χρώμα
  • 1/2 ποτήρι νερό

 

Do it

Κεφάλαιο 1ο: Το φύλλο

IMG_3941Για αρχή πλένεις χεράκια. Θα τα χρησιμοποιήσεις αρκετά! Χρειάζεσαι μία μεγάλη λεκάνη για να μην κάνεις χαμό. Βάζεις το αλεύρι και δημιουργείς ένα βαθούλωμα, όπου ρίχνεις το καλαμποκέλαιο, το μπέικιν και το αλάτι. Με τα χέρια ανακατεύεις το μείγμα και σιγά σιγά αρχίζεις να προσθέτεις με το ένα σου χέρι το νερό και με το άλλο ανακατεύεις. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω νεράκι. Λίγο όμως! Ανακατεύεις καλά με τα χέρια σου το μείγμα για 10 λεπτάκια. Έχεις πάντα δίπλα σου το αλεύρι γιατί θα σε βοηθήσει να ξεκολλήσει το ζυμάρι από τα χέρια σου. Αφού έχεις δημιουργήσει μία μεγάλη ομοιόμορφη μπάλα ζυμαριού μέσα στη λεκάνη σου, ρίχνεις διστακτικά λίγο αλεύρι από πάνω, τη σκεπάζεις με μία καθαρή πετσέτα και αφήνεις το ζυμάρι να αναπαυθεί για μισή ωρίτσα.

IMG_3917Στη συνέχεια βγάζεις το ζυμάρι από τη λεκάνη και το τοποθετείς σε μία καθαρή επιφάνεια, πασπαλισμένη με αλεύρι, όπου θα ανοίξεις τα φύλλα σου. Κόβεις τη μπάλα ζυμαριού σε δύο ίσα κομμάτια και έπειτα κάθε κομμάτι σε 5 μικρότερα. Με τον πλάστη σου ανοίγεις κάθε μπαλίτσα σε ένα μικρό στρόγγυλο φύλλο. Τοποθετείς το πρώτο φύλλο σε ένα πιάτο, το αλείφεις με λίγο λιωμένο βούτυρο και από πάνω τοποθετείς το επόμενο φύλλο. Στο πιάτο αυτό βάζεις τα 5 φύλλα που έχεις ανοίξει, αλειμμένα με το βούτυρο, εκτός από το τελευταίο. Τοποθετείς το πιάτο στο ψυγείο για 20 λεπτά περίπου. Μέχρι να περάσουν τα 20 λεπτά, ανοίγεις τα επόμενα 5 φύλλα και τα τοποθετείς σε ένα άλλο πιάτο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Και τσούπ στο ψυγείο!

IMG_3914Συνεχίζω και ελπίζω να μην βαρέθηκες! Βγάζεις από το ψυγείο το πρώτο πιάτο και τοποθετείς το εσωτερικό του στο τραπέζι για να ξεκινήσει το άπλωμα το σωστό! Ρίχνεις αλεύρι και ξεκινάς να ανοίγεις το φύλλο με τον πλάστη. Κάθε τόσο γυρίζεις το φύλλο ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα από κάθε μεριά. Με αυτόν τον τρόπο μόλις άνοιξες το πρώτο σου φύλλο! Παίρνεις το ταψί που θα ψηθεί η πίτα, το αλείφεις καλά καλά με λίγο καλαμποκέλαιο και χρησιμοποιώντας τον πλάστη σαν κρεμάστρα, απλώνεις το φύλλο σαν σεντόνι πάνω στο ταψί. Το στρώνεις καλά καλά με προσοχή και φροντίζεις το φύλλο να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί στο τέλος ο κόθρος, ή όπως λέμε στο χωριό μας η βίτκα!

IMG_3955Την γέμιση καλά θα είναι να τη φτιάξεις πριν ξεκινήσεις το άνοιγμα των φύλλων, για να μπορέσει να κρυώσει και να μην παπαριάσει τα φύλλα. Ας πούμε ότι την έχεις ήδη φτιάξει! Βγάζεις από το ψυγείο και το άλλο πιάτο και ανοίγεις το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Ρίχνεις με προσοχή τη γέμιση μέσα στο πρώτο φύλλο και όπως πριν, τοποθετείς το δεύτερο φύλλο από πάνω. Ήρθε και η ώρα του κόθρου. Με τα δάχτυλα σου πιάνεις το περισευούμενο κάτω φύλλο, το ενώνεις με το πάνω και το στιφογυρνάς λίγο λίγο, ώστε να κλείσει καλά. Αφού το κάνεις αυτό, με τον δείκτη του χεριού σου αρχίζεις και πατάς τον κόθρο δυνατά σε αποστάσεις του ενός εκατοστού. Έτσι με έξυπνο κι εύκολο τρόπο έχεις δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της δαντέλας περιμετρικά της πίτας. Περιχύνεις την πίτα και ειδικά τον κόθρο, με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε. Αν έλιωσες παραπάνω βούτυρο, μην το ρίξεις όλο. Τοποθέτησε το στο ψυγείο και χρησιμοποίησε το σε άλλη παρασκευή. Τέλος, με ένα μαχαίρι, τσιμπάς σε αρκετά σημεία το πάνω φύλλο, ώστε να μην φουσκώσει στο ψήσιμο και την ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα.

IMG_3957

Κεφάλαιο 2ο: Η γέμιση

Εδώ τα πράγματα είναι ευτυχώς πιο εύκολα! Βράζεις σε μία κατσαρόλα το στήθος κοτόπουλου ολόκληρο και αφού βράσει και κρυώσει το κόβεις με τα χέρια σου σε μικρά κομμάτια, χωρίς όμως να καταστρέφονται οι ίνες. Σε ένα τηγάνι σοτάρεις το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτεις τις πιπεριές, το σκόρδο το μανιτάρι και το κοτόπουλο. Τα αφήνεις όλα να μαραθούν λίγο και έπειτα κατεβάζεις τη φωτιά σε μέτρια ένταση και ρίχνεις μισό ποτήρι νερό, τα μπαχαρικά και τη μουστάρδα. Αφού πάρουν μία βράση και εξατμιστούν τα υγρά, αφαιρείς το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτεις τα αυγά, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα για να μην κόψουν, το τριμμένο γκούντα και τη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις τη γέμιση στην ησυχία της να κρυώσει!

IMG_3927*ΤΙΠ1: Όταν ψηθεί η πίτα, την βγάζεις από τον φούρνο, την σκεπάζεις με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνεις να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ωρίτσα πριν την κόψεις. Διαφορετικά θα χυθεί η γέμιση.

*ΤΙΠ2: Η γέμιση πρέπει να έχει κάποια υγρά για να είναι ζουμερή και μετά το ψήσιμο. Τα αυγά θα τη βοηθήσουν να πήξει, γι’αυτό θα σου πρότεινα να μην τα παραλείψεις.

*ΤΙΠ3: Αν σε φέρει ο δρόμος σου στη Φλώρινα, πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις τις ξακουστές φλαμπουριώτικες πίτες, όπως επίσης και τις εξίσου γνωστές δροσοπηγιώτικες πίτες. Θα ευχαριστηθείς σπιτικό φύλλο!

IMG_3959Bon apetit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s