Το λικέρ το σπιτικό

Ίσως κάποιους δεν τους πολυσυγκινεί η ιδέα του λικέρ. Είναι πια μπανάλ. Ή μήπως όχι; Μαζί με το βίντατζ, με τα τετράγωνα τακούνια, με το ρετρό και το γκλάμ, ξαναθυμήθηκα συνταγές της γιαγιάς. Έβγαλα από το σκρήνιο το καλό το ποτήρι που γυαλίζει, με τον μακρύ λαιμό, σέρβιρα το παλιό καλό υποβρύχιο στο πολύχρωμο πιατάκι και έκατσα στην αναπαυτική πολυθρόνα με τα κουμπάκια. Το μόνο που λείπει, είναι να ξαναδώ την αγαπημένη μου σειρά για χιλιοστή φορά, το Νησί, που έχει και τα ίδια χρώματα.

IMG_20170725_193905Υλικά (για 2 λίτρα)

  • 1 κιλό κεράσια
  • 700γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κιλό τσίπουρο του παππού
  • 3 γαρύφαλα

Do it

1Η Φλώρινα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Το Αμύνταιο όμως είναι λίγο πιο ευλογημένο! Καλό κρασί, καλό τσίπουρο, όμορφα τοπία, φρούτα, λαχανικά, όλα στολίδια! Γι’αυτό είπα να εκμεταλλευτώ τα καλούδια της περιοχής μου και έτσι επέλεξα τα κεράσια μου από το χωριό Φαράγγι. Τα χωριά Μανιάκι και Φαράγγι είναι χτισμένα στην νοτιοανατολική όχθη της Βεγορίτιδας και η θέση τους ευνοεί ιδιαίτερα την καλλιέργεια μήλων, ροδάκινων και κερασιών. Έτσι κάθε χρόνο κάνω μία στάση εκεί και προμηθεύομαι τα φρούτα του καλοκαιριού. Και επειδή είμαι λίγο υπερβολική με τις ποσότητες, με τα κεράσια που πήρα φέτος έφτιαξα μαρμελάδες, τάρτες και λικέρ φυσικά.

image-0-02-05-84adb44fed9078a4d7caf74f4aff03f405e740e5d9d9ab0019e99813d5be4755-v1.jpgΠήρα λοιπόν τα κεράσια μου, τα έπλυνα πολύ καλά, έβγαλα τα κοτσάνια τους (όχι τα κουκούτσια) και τα άφησα να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο και στιβαρό βάζο έβαλα τα φρούτα, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και τα άφησα σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος για 40 μέρες. Μετά την αναμονή αυτή, πρόσθεσα στο βάζο και το τσίπουρο και άφησα το μείγμα άλλη μια βδομάδα στο ίδιο δωμάτιο. Στο τέλος, σούρωσα το λικέρ μου και γέμισα 3 μεσαίου μεγέθους μπουκάλια. Έτοιμο!

IMG_20170725_194513

*ΤΙΠ1: Όσον αφορά τη ζάχαρη, αν τα φρούτα που επέλεξες είναι ξινούλικα, μπορείς να προσθέσεις παραπάνω ζάχαρη. Εγώ που δεν προτιμώ το λικέρ πετιμέζι αφαιρώ λίγη ζάχαρη από τη βασική συνταγή.

*ΤΙΠ2: Εννοείται πως η συνταγή του λικέρ είναι ίδια για τα περισσότερα φρούτα. Μπορείς να αντικαταστήσεις τα κεράσια με ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, φράουλες κ.ο.κ

*ΤΙΠ3: Προτίμησε να σερβίρεις το λικέρ αραιωμένο με ένα παγάκι, τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι υπέροχο! Επίσης πρόσθετο το σε γλυκά και παγωτά. Ανεβάζει το level!

Bon apetit!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s