Souffle on the beach

Θα μπορούσα να το πω μουσακά. Θα μπορούσα να το πω και σουφλέ. Τίποτα από τα δύο όμως δεν είναι σωστό. Γι’αυτό το λέω souffle, του βάζω από δίπλα και ένα on the beach και είμαι ευχαριστημένη με τον εαυτό μου! Πρόκειται για ένα φαγητό που περικλείει το καλοκαίρι. Και αφού το φας, μπορείς άνετα να φορέσεις και μαγιώ! 

Souffle λοιπόν και φύγαμε για παραλία!

Υλικά (για 10 άτομα)

  • 1 μεγάλη συσκευασία ψωμί του τόστ
  • 4 αυγά
  • 2 φλ. γάλα
  • 1 συσκευασία στραγγιστό γιαούρτι
  • 700 γρ. κιμάς γαλοπούλας ή κοτόπουλο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • λίγη τριμμένη γραβιέρα για την πονηριά
  • 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • λίγη μουστάρδα (όπως πάντα!)
  • 1 φλ. νερό

img_20170706_1604251.jpgDo it

Εγώ για τη συγκεκριμένη παρασκευή, ξεκινώ πάντα από τα κολοκυθάκια. Τα κόβω σε ροδέλες, τα αλατοπιπερώνω και τα περνάω λίγο από το τηγάνι για να πάρουν χρώμα. Αν προτιμάς, μπορείς να τα βράσεις. Σε αυτή την περίπτωση όμως, πρέπει να τα σκουπίσεις πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί, ώστε να μην έχουν υγρά.

Επόμενη παρασκευή είναι ο κιμάς. Σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι σου, σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνεις τον κιμά, τον σοτάρεις και αυτόν και ρίχνεις και το αγαπητό σκόρδο. Ήρθε η σειρά του καρότου. Αφού χάσουν τα υγρά τους όλα τα υλικά, προσθέτεις λίγο μοσχοκάρυδο, ανάλογα με τα κέφια, τη ψιλοκομμένη ντομάτα και το νερό. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να μαγειρευτεί καλά ο κιμάς. Λίγο πριν κλείσεις το μάτι της κουζίνας, αλατοπιπερώνεις τον κιμά. Προσοχή στο αλάτι! Ανεβάζει την πίεση στα ύψη!

Ήρθε η περίφημη στιγμή της συναρμολόγησης, ή όπως λέω εγώ του jenga! Παίρνεις ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και στρώνεις την πρώτη σειρά με φέτες του τοστ, αφού τις αλείψεις από τη μία πλευρά με λίγη μουστάρδα. Έπειτα, βάζεις μία σειρά κολοκυθάκια ψητά και από πάνω τον μισό κιμά γαλοπούλας. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία, τοποθετώντας φέτες του τοστ αλειμμένες με μουστάρδα, κολοκυθάκια ψητά και τον υπόλοιπο κιμά. Τέλος, κλείνεις το jenga σου βάζοντας μία τελευταία σειρά από φέτες του τόστ. 

Και επειδή πρόκειται για souffle, σε ένα μπολ ανακατεύεις καλά τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, λίγο πιπέρι, αλάτι και μοσχοκάρυδο και περιχύνεις με στοργή και αγάπη το φαγητάκι. Για να δημιουργήσεις μία υποτυπώδη κρούστα, πασπαλίζεις με λίγη φρυγανιά τριμμένη και λίγη γραβιέρα, αν το επιθυμείς. Ψήνεις για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς περίπου και στρώνεις τραπέζι.

*ΤΙΠ1: Εννοείται ότι ο κιμάς μπορεί να είναι από όποιο ζώο θέλεις, όπως χοιρινός, μοσχαρίσιος, κοτόπουλο, αρνίσιος κτλ. Εγώ επέλεξα γαλοπούλα γιατί το αποτέλεσμα είναι ότι πρέπει για καλοκαίρι.

*ΤΙΠ2: Όταν ψηθεί το σουφλέ σου, καλό είναι να το αφήσεις ένα τεταρτάκι να σταθεί, ώστε να μπορεί να κοπεί σε κομμάτια.

Το souffle σου είναι έτοιμο προς βρώση. Όσο για το on the beach, αυτό πρέπει να το φροντίσεις εσύ!

IMG_20170706_160159Bon apetit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s