Ο Κρατερός- Η Κρατερή- Το Κρατερόν

_MG_5121Όσοι με ξέρουν εύκολα θα πούν ότι είμαι για τα πανηγύρια! Είπα λοιπόν να μην τους διαψεύσω και να επισκεφθώ ένα! Και έτσι πήρα μαζί μου μπόλικο κόσμο και τους πήγα στο Κρατερό Φλώρινας, όπου κάθε χρόνο διεξάγεται πανηγύρι στις 6 και 7 Ιουλίου με χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.

_MG_5141bΚρατερό. Όνομα και πράμα. Ενα χωριό που έχει αντέξει πολλά. Ιδρύθηκε το 1770. Καταστράφηκε ολοσχερώς πολλές φορές και ξαναχτίστηκε με αγάπη και μεράκι ακόμα περισσότερες.

_MG_5103Το αρχικό του όνομα ήταν Ράκοβο, το οποίο προέρχεται από τη λέξη Ρακόι, που στην αρβανίτικη διάλεκτο σημαίνει καραβίδα. Το χωριό άλλωστε βρίθει από ρυάκια και νερά, οπότε είναι λογική και η ύπαρξη σοβαρού αριθμού καραβίδων γλυκού νερού (εξαιρετικός μεζές).

_MG_5159Αν σου αρέσει η παράδοση, η φύση και ο χορός, τότε το Κρατερό είναι εξαίσια επιλογή. Πάρε μία ζακέτα μαζί σου (950μ. υψόμετρο είναι αυτά!), πάρε και την παρέα σου και πιάσε ένα τραπέζι στην κεντρική πλατεία. Παρήγγειλε σουβλάκια και τσιπουράκι και αφέσου στην αισθητική και την ομορφιά ενός τόπου ξεχασμένου. Κάνε μία βόλτα στα στενά και θαύμασε τα παλιά αρχοντικά που κατακλύζουν το χωριό. Και όταν το γλέντι ανάψει για τα καλά, πιάσου με το σωρό και χόρεψε. Ο χορός όλα τα γιατρεύει!

_MG_5111img_20170706_213352.jpgΑν πάλι δεν είσαι από αυτούς που προτιμούν τα πανηγύρια, τότε το Κρατερό είναι ότι πρέπει για μια Κυριακάτικη βόλτα. Για έναν ελληνικό καφέ και λουκουμάκι κάτω από το πλατάνι, ή για λίγα κοψίδια στα ταβερνάκια. Διαλέγεις και παίρνεις!

*ΤΙΠ: Δοκίμασε όπως και δήποτε λουκουμάδες! Απλά εντυπωσιακοί!IMG_20170707_003410_HHT

IMG_20170706_224900_HHT

Και του χρόνου με υγεία!

Ένα ευχαριστώ στον Γιάννη Μπίρο για τις φωτογραφίες του άρθρου!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s