Μωσαϊκό στα λευκά

Και ήτανε που λέτε ένα ήσυχο παρασκευιάτικο απόγευμα, όταν αποφάσισα με την παρέα μου (κορίτσια μόνο!) να πάμε για φαγητό στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζαμε. Και είπαμε να πάμε στο στέκι μας, τον Βασιλικό, ένα υπέροχο κρητικό ταβερνάκι που στεγάζεται στα Λαδάδικα.  Και αφού φάγαμε ότι υπήρχε στο μαγαζί μας ρωτάνε αν θέλουμε γλυκό. Και γελάμε! Υπήρχε ποτέ πιθανότητα να μην φάμε κερασμένο γλυκό; Έλληνες είμαστε και καθόλου λιτοδίαιτοι μάλιστα! 

IMG_20170630_201429Και μας φέρνουν μία λευκή οπτασία. Έναν κορμό λευκής σοκολάτας, μωσαικό στα λευκά τον είπα εγώ. Με μπόλικη λευκή σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Και αλήθεια σου λέω, ζητήσαμε όχι μία, αλλά τρεις φορές να μας ξανασερβίρουν αυτόν τον άγγελο θερμίδων. Και μας σέρβιραν οι άνθρωποι, τι να κάνουν και αυτοί, πελάτες βλέπεις! Εν τέλει τους έφαγα όλο το γλυκό, τους πήρα και τη συνταγή και έφυγα! Κάποια στιγμή όμως θα ξαναγυρίσω στον τόπο του εγκλήματος!

Υλικά (για 10 άτομα)

  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 360 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 100 γρ. αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 180 γρ. καρύδια σπασμένα
  • 450 γρ. μπισκότα πτι-μπερ σπασμένα σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. λικέρ (ότι σου αρέσει)
  • 1 πρέζα αλάτι

img_20170630_202215.jpgΣε ένα κατσαρολάκι ρίχνεις το ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο και ανάβεις το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει το βούτυρο, αλλά να μην καεί το γάλα. Στη συνέχεια προσθέτεις το λικέρ και ανακατεύεις.  

Μπορείς τώρα να σπάσεις με τα χεράκια σου τη σοκολάτα, σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνεις σε ένα μπόλ και τα λούζεις με το καυτό μείγμα με το γάλα. Ανακατεύεις με τη σπάτουλα σου, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

IMG_20170630_202402Ήρθε η ώρα για τα υπόλοιπα ψιλολόγια. Προσθέτεις τα σπασμένα καρύδια, τα κομμένα αποξηραμένα φρούτα και τα επίσης σπασμένα μπισκότα. Για αποξηραμένα φρούτα εγώ συνήθως επιλέγω βερίκοκα που μου αρέσουν πολύ και λίγα κράνμπερι για το χρώμα και την οξύτητα. Ξαναανακατεύεις και πάμε για το στήσιμο.

IMG_20170630_204638Παίρνεις μία φόρμα του κέικ, προτίμησε μία μακρόστενη 30×10, της στρώνεις πλαστική μεμβράνη και ρίχνεις το μείγμα σου. Το στρώνεις ωραία ωραία με τη σπάτουλα και το κλείνεις από πάνω με την πλαστική μεμβράνη που περισσεύει από γύρω. Για μην έχουμε ατυχήματα όμως, σου λέω ότι δεν μπορείς να το γευτείς ακόμα! Πρέπει να παγώσει στη κατάψυξη για 4 ωρίτσες. Αν σκοπεύεις να το φας αμέσως μετά την ψύξη του, απλά το βγάζεις και το ξεφορμάρεις. Αυτό το γλυκάκι όμως είναι ότι πρέπει για να το συντηρείς στην κατάψυξη σου, ώστε να έχεις πάντα κάτι για να κεράσεις τους φίλους σου. Μην μένεις μόνο στα φοντάν βρε αδερφέ!

_MG_3477*ΤΙΠ1: Το βούτυρο πρέπει να ζεσταθεί πολύ, για να μπορέσει να λιώσει τη λευκή σοκολάτα. Προσοχή στο γάλα όμως. Μην το κάψεις, γιατί θα με κάψεις!

*ΤΙΠ2: Όταν αποφασίσεις να δοκιμάσεις από το γλυκάκι, προτίμησε να το κόψεις με ένα πριονωτό μαχαίρι. Είναι πολύ ευκολότερο να κοπεί σε σωστές μερίδες έτσι.

*ΤΙΠ3: Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις πραγματικά, λιώσε στον φούρνο μικροκυμάτων λίγη κουβερτούρα, βούτηξε ένα πιρούνι σε αυτή και άρχισε να πιτσιλάς την επιφάνεια του παγωμένου κορμού. Διαφορετικά, ρίξε λίγη μαρμελάδα βύσσινο. Το αποτέλεσμα θα συναρπάσει!

_MG_3482Bon apetit!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s