Chick’n’Chips

Θα μπορούσε να είναι και κοτόπουλο με πατάτες. Αλλά δεν είναι. Γιατί είναι κάτι πολύ καλύτερο. Είναι μικρές, χαρούμενες, ξεροψημένες, πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου, συνοδευόμενες από τηγανιτές πατάτες φούρνου! Και τι είναι αυτές; Είναι πατάτες τύπου country, αλλά στην πιο υγιεινή τους έκδοση. 

Υλικά για το Chick (4 άτομα)

  • 1 κιλό φτερούγες καψαλισμένες 
  • 2 κ.σ. μουστάρδα (εννοείται)
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)
  • ξύσμα και χυμός από ένα λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • λίγες σταγόνες ταμπάσκο αν το θέλεις πραγματικά καυτερό!
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 200ml νερό

Υλικά για το Chip

  • 5 μεσαίες πατάτες ωραίες και στρουμπουλές
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (κομμένο σε πολύ λεπτά κομματάκια)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 1/2 λίτρο νερό

img_20170624_1957291.jpgΈχουμε και λέμε. Το προηγούμενο βράδυ παίρνεις τις φτερούγες και τις καθαρίζεις πολύ καλά. Σε ένα μπλέντερ ενώνεις όλα τα υλικά, εκτός από τη μπύρα. Τσαλαβουτάς τις φτερούγες στο μείγμα και τις αφήνεις έτσι στο ψυγείο να μαριναριστούν φούλ! Την επόμενη μέρα απλώνεις σε ένα μεγάλο ταψί τις φτερούγες, ρίχνεις στα κενά το νερό και τη μπύρα, ώστε να μην φύγει η μαρινάδα από πάνω τους και ψήνεις για 30 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς. Στα 15 λεπτά μπορείς να τις γυρίσεις από την άλλη πλευρά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Και οι φτερούγες σου είναι έτοιμες! Τόσο απλό. Εγώ τις κάνω πολύ συχνά σαν ορεκτικό, πριν το μεγάλο τσιμπούσι. Και πίστεψε με, δεν είναι ποτέ αρκετές!

Spicy-potato-wedges-recipeΓια τις πατάτες η διαδικασία ξεκινά την ίδια μέρα. Πλένεις καλά τις πατάτες και τις κόβεις κυδωνάτες. Αν οι πατάτες που διάλεξες το επιτρέπουν, μπορείς να κρατήσεις τη φλούδα τους, ώστε να γίνουν πραγματικές country! Αν όχι, καθαρισμένες και κομμένες όπως είναι, τις βάζεις σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τις αφήνεις μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, περίπου για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τις στραγγίζεις και τις αφήνεις λίγα λεπτά να κρυώσουν και να στεγνώσουν. Έπειτα, τις ενώνεις με τα όλα τα υλικά, τα μπαχαρικά, το σκόρδο, το λάδι και το σιμιγδάλι και τις απλώνεις σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Προσέχεις να έχουν λίγο κενό μεταξύ τους. Τις ψήνεις στους 200 περίπου βαθμούς για 30 λεπτά. Στα μισά του χρόνου μπορείς να αναποδογυρίσεις τις πατατούλες σου, για να ξεροψηθούν πατόκορφα!

*ΤΙΠ: Το μυστικό και των δύο αυτών συνταγών είναι να είναι τραγανές και ξεροψημένες. Αλλά όχι καμμένες! Γι’αυτό ελέγχεις συχνά τον φούρνο σου και κρατάς κενά μεταξύ των τεμαχίων που ψήνεις. Τρέχα στο κοτέτσι λοιπόν!

IMG_20170625_152319_910.jpg

Bon apetit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s