Στη χώρα του φασολιού vol.1

Μπορεί να μην μεγάλωσα εκεί, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου γνήσια πρεσπιώτισσα! Έχω επισκεφτεί όλα της τα χωριά, έχω δοκιμάσει όλα της τα φαγητά και όπου σταθώ και όπου βρεθώ τη διαφημίζω. Γιατί της αξίζει!

IMG_20170617_170835

Το ΣΚ που μας πέρασε όμως, αποφάσισα να γνωρίσω λίγο καλύτερα ένα χωριό της που δεν μου ήταν ιδιαίτερα οικείο, ούτε είναι ιδιαίτερα τουριστικό, τη Μικρολίμνη. Ο καιρός κρύος για Ιούνιο μήνα, με λίγη βροχή και τη γνωστή μελαγχολία που διέπει πάντα τα χωριά της Πρέσπας.

IMG_20170617_142954Όταν φτάσεις στο χωριό, θα νιώσεις αμέσως σαν να ζούσες εκεί από πάντα. Όλοι οι κάτοικοι φίλοι, θα σου πιάσουν κουβέντα και σίγουρα θα σε προσκαλέσουν στο καφενείο του χωριού για τσιπουράκι. Μόνο που το καφενείο του χωριού κρύβει μία έκπληξη. Δεν είναι μόνο καφενείο, αλλά έχει και κάποια από τα καλύτερα μεζεκλίκια που έχω φάει.

IMG_20170617_165632

Η Ζένια και ο Κυριάκος (ιδιοκτήτες του μαγαζιού) έκαναν το μεγάλο βήμα και πριν από λίγα χρόνια έφυγαν από την Αθήνα για τα καλά! Μαζί με την Άρτεμις έστησαν μία υπέροχη επιχείρηση και μία ακόμα πιο υπέροχη οικογένεια στον τόπο τους. Και δεν το μετάνιωσαν στιγμή, αλλά αντιθέτως το απολαμβάνουν.

IMG_20170617_165741Τα ψαράδικα του Χάσου έχουν τη καλύτερη θέση στο χωριό και τις καλύτερες γεύσεις στο νομό! Κρύα σαλάτα με ρεβίθια, φασόλια γίγαντες, παντζαροσαλάτα με ξινόμηλο και κράνμπερι, καπνιστή πέστροφα, γριβάδι στο τηγάνι, πέστροφα στο τηγάνι, πεταλούδα ψάρι τουρσί, γαρίδες με μέλι και ξύδι μπαλσάμικο. Νομίζω μπαίνεις στο νόημα για τι φαί μιλάμε! Και τα υλικά προσεγμένα και διαλεχτά μέχρι το τελευταίο μπαχαρικό.

Και ως γνωστή συνταγοπερίεργη υπέκλεψα και κάποια μυστικά για τις συνταγές τους και τα υλικά που χρησιμοποιούν. Καταρχήν, όταν τους επισκεφθείς να δοκιμάσεις όπως και δήποτε τη ρεβυθοσαλάτα (ξετρελάθηκα!), αλλά και το τουρσί πεταλούδας. Για το τελευταίο ήμουν λίγο διστακτική στην αρχή, αλλά όταν το δοκίμασα πείστηκα! 

Α! Και για να μην το ξεχάσω, το μενού είναι φιλικό και προς τους μπριζολόφιλους φίλους!

Πάρε και μια συνταγή για τη παντζαροσαλάτα:

Υλικά:

  • 3 μεγάλα παντζάρια
  • 3 μεγάλα ξινόμηλα
  • 2 καρότα
  • μία μικρή χούφτα κράνμπερι
  • μία μικρή χούφτα καρύδια
  • αλάτι
  • ξύδι
  • λάδι

Τρίβεις στο τρίφτη όλα τα υλικά, εκτός από τα κράνμπερι και τα καρύδια. Τα βάζεις σε μία καθαρή πετσέτα και τα ζουμπάς, ώστε να στραγγίξουν όσο γίνεται από τα υγρά τους. Στη συνέχεια τα βάζεις σε ένα μπόλ με το αλάτι και το ξύδι και τα αφήνεις στο ψυγείο όλο το βράδυ, ώστε να τουρσοποιηθούν!  Όπως περίπου φτιάχνεις το πολίτικο λάχανο. Όταν θές να σερβίρεις τη σαλάτα, προσθέτεις τα κράνμπερι, το καρύδι και λίγο λαδάκι και είναι έτοιμη. Εκτιμώ ότι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο δυο, τρείς μερούλες.

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και το σπιτικό τσίπουρο του Κυριάκου. Το φτιάχνει με τα χεράκια του. Μην τον προσβάλλεις τον άνθρωπο!

 

IMG_20170617_165724

Εγώ πάντως θα ξαναπάω! ΕΣΥ?

One Comment Add yours

  1. Giannis says:

    Πολύ ωραίο μέρος και πολύ ωραίο φαγητό…. Θα με κάνετε να το επισκεφτώ σίγουρα!!!!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s