Το μακάλο.

IMG_20170525_174225
Το μακάλο… Τι φαγητό και αυτό! Μαγειρεμένο από τα χέρια της μαμάς ήταν πάντα μία προσμονή και μία ευχάριστη έκπληξη στο μεσημεριανό τραπέζι. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της Φλώρινας, προερχόμενο από την τουρκοκρατία. Είναι στην ουσία ένας χυλός, ή παχύρευστη σάλτσα, φτιαγμένος από αλεύρι και πάπρικα, συνοδευμένος από τραγανά κεφτεδάκια ή σπιτικό κοκόρι.
 
Εγώ φυσικά από παιδί προτιμούσα τα κεφτεδάκια, καθώς μου άρεσε η ιδέα να κολυμπούν χαρούμενα σε αυτή τη λίμνη αλευριού και βουτύρου, πριν καταλήξουν στο στόμα μου! Οπότε η συνταγή που θα δείς εδώ είναι με ζουμερούς κιοφτέδες και μπόλικη γλυκιά πάπρικα. Μην διστάσεις όμως να συνδυάσεις το μακάλο με χοιρινό κρέας, σνίτσελ κοτόπουλου ή ακόμα και τηγανιτό ψάρι.
 
 Σήκωσε μανίκια λοιπόν και πάρε από την αποθήκη μπόλικο αλεύρι!
 
 Υλικά για τα κεφτεδάκια (για 4 άτομα)
  • 750γρ. κιμάς(εγώ προτιμώ ανάμεικτο από γουρουνάκι και μοσχαράκι)
  • 3 κουταλιές της σούπας λαδάκι(ελαιόλαδο κατά προτίμηση)
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια (δεν το προτιμώ αλεσμένο γιατί έχει πολύ έντονη γεύση)
  • μισή σκελίδα σκόρδου κομμένη σε μικρά κομμάτια (τώρα ξέρεις γιατί)
  • 5-6 κουταλιές της σούπας αλεύρι ( για τους προσεκτικούς μπορεί να είναι και βρώμη, όχι αλεσμένη)
  • λίγο δυόσμο ξερό
  • αλάτι, πιπέρι
Υλικά για το μακάλο
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • λίγο ελαιόλαδο (θα εκνευριστείς αλλά πρέπει να το πω: με το μάτι!)
  • 2 κουταλιές βούτυρο φυτικό, έτσι για τη γεύση
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά ( της περιοχής)
  • νεράκι του θεού
  • ζωμός κοτόπουλου (έτοιμος ή δικός σου)
Do it
Για τους κεφτέδες τα πράγματα είναι απλά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους και αφήνουμε το μείγμα να αφρατέψει στο ψυγείο όσο γίνεται περισσότερο. Όταν το πάρεις απόφαση, πλάθεις τους κεφτέδες σε μεσαίο μέγεθος, ώστε να τσαλαβουτήσουν σωστά στο μακάλο και έπειτα τους τηγανίζεις σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Αν προτιμάς, μπορείς να τους ψήσεις στο φούρνο, αλλά αν είναι να το τολμήσεις κάντο σωστά!
 
Αφού ετοιμάσεις τα κεφτεδάκια κράτησε λίγο από το λάδι που τα τηγάνισες. Έπειτα σε καθαρή κατσαρόλα ρίξε το βούτυρο και τρείς-τέσσερις κουταλιές από το λάδι που λέγαμε πριν. Τώρα ήρθε η ώρα του αλευριού και της πάπρικας. Ανακάτεψε όλα τα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα και τέλος ρίξε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας γρήγορα. Προαιρετικά, αλλά νοστιμότερα, προσθέτεις στο νερό έναν κύβο κοτόπουλου ή λίγο από το ζωμό που έχεις στο ψυγείο σου. Η υφή που θέλουμε είναι λίγο πιο αραιή από αυτή της μπεσαμέλ.
 
Το φαγάκι μας είναι έτοιμο. Ήρθε η ώρα για το πολυπόθητο μπλουμ των κεφτέδων στο μακάλο. Αφήνεις τη γεμάτη κατσαρόλα σου σε σιγανή φωτιά για δύο λεπτά ώστε να πάρει μία βράση και μπορείς πια να σερβίρεις!
 
Συνόδευσε το με λίγη τριμμένη γραβιέρα για τη τσαχπινιά.
Bon apetit!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s