Μπριζολίκια με πορτοκάλι

IMG_20170527_135954 (1)
Σαν να λέμε Κυριακή στο χωριό. Το πιο μαμαδίστικο φαγητό. Φτιαγμένο με χίλιους τρόπους, αλλά πάντα με αγάπη και καλό κρέας.Γουρουνάκι του παππού, πατατούλες υπέροχες και κίτρινες από τα Άλωνα Φλώρινας, που φημίζονται για την παραγωγή τους και λίγο πορτοκάλι, αρκούν για ένα υπέροχο μεσημεριανό γεύμα.
 Υλικά για το κρέας (για 4 άτομα)
  • 1.5 κιλό μπριζόλες χοιρινές
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 1κ.σ. μαγειρική σόδα(τέλειο μυστικό για μαλακό κρέας!)
  • 1κ.γ. θυμάρι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ.ξύδι μπαλσάμικο (εγώ βάζω με γεύση barbeque)
Υλικά για τις πατάτες
  • 6-7 μέτριες πατατούλες κίτρινες και μυρωδάτες
  • χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ. μέλι 
  • 200ml νερό
  • αλάτι, πιπέρι, κουρκουμάς
  • 4 κ.σ. λάδι
Do it
Ενώνεις όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαθύ σκεύος, εκτός από το ξύδι μπαλσάμικο και βουτάς μέσα τα μπριζολίκια. Όσες περισσότερες ώρες μείνουν μέσα, τόσο το καλύτερο! Σε ένα ταψί βάζεις τα μπριζολίκια με τη μαρινάδα και το νερό και τα ψήνεις, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, στον αέρα σε υψηλή θερμοκρασία για 40 περίπου λεπτά.
Στη συνέχεια, βγάζεις το αλουμινόχαρτο, πετάς τις πατάτες στο ταψί μαζί με τις μπριζόλες, πετάς και τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνεις μία σβούρα και ξανά μέσα στον φούρνο. Που και που τσέκαρε τον φούρνο σου γιατί μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα νερό. Ψήνεις για 45 λεπτά ακόμα.
Περίπου ένα τέταρτο πριν το τέλος, βγάλε το ταψί από τον φούρνο και αλείψε τις μπριζόλες με λίγο ξύδι μπαλσάμικο. Θα με θυμηθείς!
Ψήνεις λίγο ακόμα και το φαγητάκι είναι έτοιμο!
*ΤΙΠ: Πρόσεξε το ταψί που θα χρησιμοποιήσεις να είναι μεγάλο και να χωράει με άνεση τις πατάτες σου, ώστε να γίνουν ξεροψημένες και τραγανές. Διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν και να βράσουν. Αυτά! Μαγείρεψε τώρα!
Bon apetit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s