Λαίδη Μάρμελειντ

IMG_20170531_195322

Και μιας που έφτασε το καλοκαίρι είπα να φτιάξω και εγώ με τη σειρά μου τις πρώτες μου μαρμελάδες. Φράουλα, το αγαπημένο μου φρούτο! Δώσε της την αξία που της πρέπει, γιατί η φράουλα σε όποια μορφή της, απογειώνει αισθητικά, αλλά και γευστικά τα πιο απλά πιάτα και γλυκά!

Υλικά (για 4 βαζάκια)

  • 1.5 κιλό φράουλες χωρίς τα κοτσάνια τους
  • 750γρ. ζάχαρη
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • ένα στικ βανίλιας ή 2 κ.γ. υγρή βανίλια

Do it

Για αρχή καθαρίζεις τις φράουλες από τα κοτσάνια τους. Τις βάζεις σε ένα μεγάλο μπόλ και τις πλένεις πολύ καλά. Έπειτα τις στραγγίζεις από το νερό, ρίχνεις πάνω τους τη ζάχαρη και τη βανίλια, τις σκεπάζεις και τις αφήνεις αρκετές ώρες, ή δυνατόν και όλο το βράδυ.

image-0-02-05-a674fa691712ee0a66448c733d449bd0cc3ba2065772f9a8f46e68cf0526fe61-V

Αν θέλεις η μαρμελάδα σου να είναι λιγότερο γλυκιά μειώνεις την ποσότητα της ζάχαρης, αρκεί να μην βάλεις λιγότερο από 500γρ.

Το επόμενο πρωί ρίχνεις το υλικό μέσα σε μία κατσαρόλα και την βάζεις σε χαμηλή φωτιά. Η μαρμελάδα σου χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να δέσει. Κατά τη διάρκεια του βρασμού καλό είναι να απομακρύνεις με ένα κουτάλι, τον αφρό που δημιουργείται από το βράσιμο(όπως κάνεις και όταν βράζεις κάποιο κρεατικό).

ΤΙΠ:Για να είσαι σίγουρος ότι δεν έτυχε αλλά πέτυχε, πάρε ένα κουτάλι, βύθισε το στη μαρμελάδα και βγάλτο. Οι σταγόνες που πέφτουν από το κουτάλι πρέπει να είναι κόμποι. Τώρα ξέρεις! 

Ρίξε το χυμό του λεμονιού(Προσοχή! Χωρίς κουκούτσια!) ανακάτεψε τη μαρμελάδα, ώστε να πάρει μία ακόμα βράση και είναι έτοιμη. Εννοείται ότι η διαδικασία της μαρμελάδας είναι ίδια και για πολλά άλλα φρούτα.

Το τελικό στάδιο είναι να ετοιμάσεις τα βάζα σου, ώστε η μαρμελάδα να αντέξει για μήνες, αν δεν τη κατασπαράξεις! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι τα πλύνεις καλά, να τα σκουπίσεις και να τα τοποθετήσεις χωρίς τα καπάκια τους, ανάποδα στον φούρνο. Από δίπλα βάλε και τα καπάκια. Σε υψηλή θερμοκρασία ζεσταίνεις για 10 περίπου λεπτά τα βάζα και τα καπάκια. Τέλος βγάλε με προσοχή τα βάζα από τον φούρνο(θα καίνε πολύ οπότε χρησιμοποίησε μία πετσέτα), γέμισε τα με τη μαρμελάδα και κλείστα καλά. Τοποθέτησε τα στον πάγκο της κουζίνας σου ανάποδα, με τον πάτο προς τα πάνω. Άφησε τα έτσι μέχρι να κρυώσουν τελείως.

IMG_20170531_201411 (1)

Και αν περισσέψει λίγη μαρμελάδα που δεν χωράει στα βάζα, σου έχω τη λύση. Κόψε φρέσκο, χωριάτικο ψωμί και άπλωσε την! Άλλο πράμα!

Bon apetit!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s